Storitve NA DOMU

Respiratorna fizioterapija na domu

Fiziooskrba.si - respiratorna fizioterapija

UPORABA: obstrukcija zračnih poti, atelektaze, torakalni in abdominalni kirurški posegi, KOPB, atelektaze, bronhospazem, plevralni izliv, nevrološki pacienti z mišično oslabelostjo, pljučni edem, pljučna embolija, strah, nervoza, bolečina, osebe na odvajanju od ventilatorja, nepokretne osebe, ki hipoventilirajo, pooperativno obdobje, astma v poslabšanju, zamašitev dihalnih poti z sluzjo.

Dihalne vaje za izboljšanje predihanosti pljuč s poglobljenim vdihom in izdihom. Imajo predvsem preventivno vlogo, njihov namen je sprostitev organizma, boljša mobilnost prsnega koša, z njimi popravimo slabe vzorce dihanja, izboljša se vzdržljivost, koordinacija in moč dihalnih mišic ter krčenje prepone, izboljša se ventilacija in mehanika dihanja, preprečujejo atelektaze in zmanjšajo obremenitve dihalnih mišic. Z dihalnimi vajami izboljšamo pljučno kompilanco, povečamo kapaciteto in zmanjšamo upor proti pretoku zraka skozi dihalne poti.

Vaje v dihanju (diafragmalno, preponsko dihanje) so namenjene pljučnim bolnikom, da ga naučimo dihati z določenim predelom pljuč. Z njimi preprečujemo atelektaze, izboljšamo ventilacijo in krepimo glavne in pomožne dihalne mišice. Osebo naučimo dihati segmentalno in sicer preponsko z diafragmo in/ali prsno z prsnim košem. Izvajamo jih z uporom proti izdihu.

Metode za povečanje pljučnih volumnov (spodbujevalna ali incentivna spirometrija) je dihalna terapija namenjena počasni, aktivni in maksimalni inspiraciji s pretočnim ali volumskim spodbujevalnim spirometrom. Največkrat jo uporabljamo po operacijah, saj močno zmanjšuje pljučne komplikacije kot so atelektaze in pljučnice. Učinki spodbujevalne spirometrije so krepitev inspiratornih mišic, izboljšanje oksigenacije in ventilacije, povečanje dihalnih volumnov, izboljšanje izkašljevanja in povečanje alveolarne predihanosti.

Krepitev inspiratornih mišic z uporabo pripomočka Power breathe. Z redno uporabo vadbenega pripomočka se krepijo inspiratorne mišice kar omogoča lažje dihanje.

Metode za čiščenje dihalnih poti (tehnike izkašljevanja) Asistirano izkašljevanje za izboljšanje čiščenja dihalnih poti, hafing »Huffing«, kot posebna ekspiratorna tehnika izkašljevanja za čiščenje zgornjih dihalnih poti, uporaba flutterja za dihanje s pozitivnim tlakom in vibriranjem za odlepitev goste sluzi iz sten dihalne poti.

Masaža prsnega koša (vibracije, perkusija). S perkusijo razrahljamo sekret, ki je prilepljen na stene dihalnih poti, da se pomakne v večje dihalne poti. Z vibracijo pa pospešimo pomikanje sekreta navzven proti žrelu. Masažo izvajam z dlanmi in aparatom za masažo prsnega koša. Terapevtske lege in drenažne položaje običajno kombiniramo z masažo prsnega koša, da si pri čiščenju dihalnih poti pomagamo s pomočjo sile gravitacije.

FIZIOOSKRBA.SI
Scroll to Top