Storitve NA DOMU

Terapevtska vadba – kinezioterapija na domu

Fiziooskrba.si - terapevtska vadba

UPORABA: kronična bolečina, omejen obseg giba (skrajšave, adhezije), strukturne spremembe zaradi omejene gibljivosti, mišična šibkost, kot preventiva mišično-skeletnim poškodbam, za izboljšanje nepravilnih gibalnih vzorcev in telesne drže, nepokretne osebe zaradi različnih obolenj ali poškodb (kontrakture, neelastičnosti mišic, slaba gibljivost sklepov in zmanjšana cirkulacija krvi), depresija.

Terapevtske vaje izvajamo sistematično in načrtovano. Namenjene so izvedbi giba, telesnim aktivnostim in pravilni telesni drži. Izvajamo jih preventivno, da preprečimo okvare, kot terapijo, da obnovimo in izboljšamo telesne funkcije, ter za dobro počutje in splošno zdravstveno stanje. Pripravimo vam individualni program vadbe, glede na vašo poškodbo, okvaro ali bolezen glede na vaš naravni potencial. S telesnimi vajami vplivamo na boljšo gibljivost, mišično in srčno-žilno zmogljivost, stabilizacijo, ravnotežje, koordinacijo in mobilnost, da je vaše gibanje čim bolj svobodno in brez omejitev. Z vajami se vam izboljša splošna fizična zmogljivost, poveča se mišična masa, zmanjša se telesna maščoba, poveča se gostota kosti, zmanjša se tveganje za poškodbe, zmanjša se možnost invalidnosti in izboljša kvaliteta življenja.

Mobilizacija in telesna aktivacija pri nepokretnih osebah preprečujemo nastanek kontraktur, spazmov in globoke venske tromboze tako, da redno izvajamo pasivno razgibavanje in spreminjamo lege v postelji. Postopoma prehajamo na aktivno asistirano in kasneje na aktivno gibanje okončin, da oseba pridobiva mišično moč in je pripravljena na posedanje oziroma vertikalizacijo. S postopnim povečevanjem različnih vaj krepimo srčno žilni sistem in izboljšujemo delovanje pljuč. Poleg respiratorne fizioterapije torej izvajamo kinezioterapijo oziroma vadbo za krepitev lokomotornega sistema. V vadbo glede na zdravstveno stanje osebe postopoma vključujemo pasivno razgibavanje, aktivno asistirane in aktivne vaje v postelji, aktivne vaje z raznimi pripomočki, posedanje preko roba ležišča, stoja in hoja s pripomočki, učenje samostojne hoje s pripomočki ali brez njih.

Pasivno razgibavanje in vaje s pomočjo se izvaja pri osebah, ki niso same sposobne, ali ne znajo izvesti giba aktivno ali kadar je aktivno gibanje preveč boleče. S pasivnim razgibavanjem zmanjšamo možnosti kontraktur, vzdržujemo elastičnost mišic, pomagamo pri ohranjanju bolnikove predstave o obsegu giba, izboljšamo lokalno cirkulacijo krvi in vzdržujemo gibljivost sklepov in mehkih tkiv.   

Aktivno razgibavanje izboljša srčno-žilni sistem in pljučno funkcijo, izboljša cirkulacijo krvi, izboljša občutek v mišicah in sklepih in vzdržuje elastičnost mehkih tkiv. Za razliko od pasivnega razgibavanja se pri aktivnem preprečujejo atrofije mišic, poveča se mišična moč in vzdržljivost in pospeši se cirkulacija krvi po celem telesu.

Vertikalizacija (posedanje, stoja in hoja) katere namen je povečanje pljučnih volumnov in kapaciteto pljuč, doseči optimalen prenos kisika, zmanjšanje bolečine, stimulacija fiziološke funkcije pljuč, čiščenje pljuč, preprečevanje hipoksemije, optimalna funkcionalna rezidualna kapaciteta. Ležeči položaj za osebo pomeni tveganje, zato strmimo k čim hitrejši vertikalizaciji, posedanju čez rob ležišča, stoji na nogah in hoji bolnikov, saj pokončni položaj pozitivno vpliva na funkcijo pljuč, oseba se lažje prediha in ima boljši nadzor nad prsnim košem. Z vertikalizacijo dosežemo, da se aktivirajo in okrepijo mišice, ki so zadolžene za ohranjanje pokončnega položaja v sedečem in stoječem položaju. Naslednja faza je hoja s pripomočki in učenje samostojne hoje s pripomočki ali brez njih.

Vadba proti bolečini v križu, ko za vsakega posameznika pripravimo individualni program vaj proti bolečinam v križu, saj je izbira vaj odvisna od vzroka bolečine in posameznikove telesne drže. Naučimo vas aktivirati točno določene mišice trupa, sproščanja preveč napetih mišic in pravilnega gibanja v hrbtenici. Vaje so zastavljene po najnovejših znanstvenih dognanjih največjih svetovnih strokovnjakov. Pri krepitvi oslabljenih mišic si pomagamo z elektro mišična stimulacija (EMS). S pomočjo stimulacije mišic izboljšujemo moč in vzdržljivost ter preprečujemo atrofijo mišic. Vadbo izvajamo pri bolečinah v križu, lumbalgiji, isialgiji, lumboishialgiji, slabi gibljivosti v hrbtenici in oslabelosti mišic trupa.

FIZIOOSKRBA.SI
Scroll to Top