fiziooskrba.si

S čim se ukvarjamo pri Fiziooskrba.si?

Fiziooskrba.si - fizioterapija na domu

Pri fiziooskrba.si izvajamo fizioterapijo, ki je zdravstvena dejavnost usmerjena v ohranjanje optimalnega zdravja in funkcije telesa oziroma v vzdrževanje, razvoj in ponovno vzpostavitev telesnih funkcij. Namen fizioterapije je razvijati, vzdrževati ali ponovno vzpostaviti optimalno gibanje in funkcijo pri posameznikih v vseh življenjskih obdobjih. Pri fizioterapiji opravljamo postopke ne glede na starost, bolezen, poškodbo, okvaro ali zdravstveno stanje oseb. Bistveno je, da je oseba v gibanju, ki omogoča funkcijo in zdravje posameznika. S fizioterapijo opredelimo in izboljšamo kakovost posameznikovega življenja na področjih promocije zdravja, preventive, zdravljenja, habilitacije in rehabilitacije. Fizioterapevti sodelujemo z uporabniki naših storitev, njihovimi družinskimi člani in ostalo skupnostjo. Strokovno sodelujemo z drugimi fizioterapevti in ostalimi zdravstvenimi delavci. Uporabnikom naših storitev prijazno in strokovno svetujemo ter pripravimo priporočila za domačo uporabo kot samopomoč, da se lažje in hitreje pozdravijo.

Naše reklo se glasi: “Z našim znanjem do vašega zdravja” in izhaja iz Latinskega pregovora “Per scientiam ad salutem aegroti”, kar pomeni “zdraviti bolne z znanjem”.

ZAČETNI IN KONČNI STROKOVNI FIZIOTERAPEVTSKI PREGLED

Pred uporabo fizioterapevtskih tehnik vedno opravimo fizioterapevtski pregled, ki nam da oceno vašega funkcijskega stanja in je brezplačen. Pregled obsega vrsto različnih aktivnosti, da si pridobimo potrebne podatke za oceno vašega funkcionalnega stanja. Pregled poteka sistematično, da ugotovimo naravo in obseg poškodbe ali obolenja, ocenimo stopnjo ne-zmožnosti in nato vse podatke skrbno zabeležimo, saj se zavedamo, da dobra diagnoza pomeni uspešnejše zdravljenje. Na osnovi ocene načrtujemo fizioterapevtsko obravnavo ter spremljamo učinkovitost in uspešnost poteka zdravljenja. Po koncu fizioterapevtske obravnave naredimo še končni fizioterapevtski pregled, ki nam pokaže rezultate zdravljenja.

Ljudje k nam največkrat pridejo zaradi bolečine ali zmanjšane gibljivosti sklepov. Bolečina je lahko akutna ali kronična, ki je posledica preobremenitev ali degenerativnih sprememb. Vse več težav imajo ljudje zaradi premalo gibanja zaradi sedečega življenjskega sloga, kar največkrat privede do napačne drže telesa. Zato vam individualno svetujemo in vas naučimo katere mišične skupine je potrebno okrepiti in katere raztezati, ter vas naučimo pravilnih gibalnih vzorcev.

Fizioterapevtska obravnava zajema: akutne in kronične bolečine gibalnega sistema človeka, ki so vzrok degenerativnih sprememb ali preobremenitvenih procesov. Sem spadajo poškodbe in okvare kosti, sklepov, mišic, kit in vezi.

Na področju hrbtenice so najpogostejše: bolečina v vratu (cervicalgia) ali v križu (lumbalgia), išias (ishialgia), hernija diskusa, spinalna stenoza, bolečine v torakalnem delu hrbtenice, vnetja sakro-iliakalnih sklepov, rehabilitacija po poškodbah in operacijah hrbtenice.

Na področju ostalih sklepov so najpogostejše težave: zamrznjena rama (adhezivni kapsulitis-ki nastane zaradi vnetja sklepne ovojnice in brazgotinjenja ter zatezanja vezivnega tkiva okoli ramenskega sklepa), vnetje burze (burzitis), teniški in golfistični komolec (lat./med. epikondilitis), obraba hrustanca in spremembe na sklepih (osteoartroza), vnetje sklepne ovojnice (revmatoidni artritis), kalcinacije sklepov, obraba sklepnih ali obsklepnih struktur zaradi pretiranih ponavljajočih se gibov in asimetrije mišic, preobremenitvene poškodbe (stres frakture), poškodbe zaradi premalo obremenitve (hipokinezija), ki se pojavlja pri premalo aktivnih ljudeh in zaradi sedečega dela.

Pogoste so tudi poškodbe mišic, kit in vezi. Poznamo več stopenj poškodb, na podlagi katerih se odločimo za vrsto in potek zdravljenja.

Odpravljamo miotenzijski glavobol zaradi povečane napetosti mišic zgornjega dela hrbta in vratu, ki nastane zaradi nepravilne drže, stresa in nepravilnega dihanja. Pri nas imamo za tovrstne težave izdelan poseben protokol zdravljenja, ki je na podlagi naših rezultatov zelo učinkovit.

Pogosto je lahko težava omejene gibljivosti in zategnjenosti mišic fascija, ki je vezivno tkivo in kot ovojnica obdaja naše mišice ter ostale notranje organe. Fascije mehkim tkivom dajejo oporo in imajo pomembno vlogo pri gibanju telesa. Pri nas s pomočjo posebnih orodij in manualno odpravljamo tovrstne težave z manipulacijo fascij, poleg tega pa vam svetujemo kako odpravljati tovrstne težave s pravilnim dihanjem, vajami, raztezanjem, prehrano in hidracijo.       

Nepravilno dihanje je lahko vzrok prenekaterih težav in bolečin v našem telesu, zato naše uporabnike naučimo pravilnega dihanja, saj se ljudje zaradi boljšega vzorca dihanja dokazano bolje počutijo.   

Izvajamo manualne tehnike za sprostitev mišic, vaje za korekcijo drže in sprostitvene tehnike ter svetujemo izvedbo primerne telesne aktivnosti v kombinaciji uravnoteženega prehranjevanja in zadostne hidracije organizma.     

Kot preventivo pred poškodbami izvajamo individualno vadbo ter poučujemo ljudi o pravilnem gibanju in izvajanju vsakodnevnih dejavnosti za odpravo asimetrij v moči in dolžini mišic.

Ukvarjamo se z rehabilitacijo oseb po okvari hrbtenjače, po možganski kapi, po nezgodni poškodbi možganov, s poškodbami in okvarami perifernih živcev in oseb po amputaciji udov.

Lajšamo simptome multipla skleroze, Parkinsonove bolezni in respiratornih težav. Izboljšujemo ravnotežje, mišično moč in pomagamo nepokretnim ter osebam z demenco, saj telesna vadba dokazano pomaga pri teh vrstah bolezni.      

Ponosni smo, da nam zaupate in da skupaj ustvarjamo boljši svet.    

FIZIOOSKRBA.SI
Scroll to Top