manualna terapija

Masaže

Fiziooskrba.si - masaže

Masaža je ročno obdelovanje kože in mehkih tkiv na telesu. Bistveno je, da vzbudimo ugodje in izboljšamo zdravje, saj učinkuje na kožo, mišice, živčevje, krvni in limfni obtok, torej na celotno telo.

UPORABA: Vsi znaki in okoliščine, kjer ocenimo, da bo masaža dala pozitivne rezultate. Lahko jo izvajamo preventivno ali za boljše počutje, saj masaža zmanjša ali odpravi bolečino, zmanjša napetost v mišicah, zmehča brazgotine, zmehča mišice, poveča krvni obtok in s tem odplavi toksine, poveča limfni obtok in s tem zmanjša otekline.

Masažni prijemi zajemajo gladenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje in tresenje. Lahko masiramo celotno telo ali samo posamezne dele telesa: glavo, vrat, trup, zgornje ude in spodnje ude. Z masažo mehanično vplivamo na živčni sistem, sekrecijo žlez, cirkulacijo krvi in mišični tonus, refleksno pa lahko vplivamo tudi na notranje organe. Med masažo se razširijo krvne žile, izboljša se prehrana celic, zmanjša se bolečina in napetost v mišicah, poveča se gibljivost in prožnost mišic, hitreje se odstranijo odpadne snovi iz telesa.

Klasična švedska masaža je osnova vsem preostalim masažam. Lahko se izvaja lokalno na manjšem področju in traja 15 minut, delno na primer hrbet 30 minut ali splošno, kjer masiramo celotno telo in traja 50 minut. Uporabljamo jo pri bolečinah, stresu, slabi prekrvavitvi, zmanjšani gibljivosti in mišičnih spazmih.

Športna masaža je specialna masaža, namenjena rekreativnim in vrhunskim športnikom. Masažne tehnike izvajamo na določenih mišičnih skupinah, ki kažejo potrebo po obdelavi tkiv. Tehnike so zasnovane tako, da segrevajo in mehčajo mišice, poravnavajo mišična vlakna, pospešujejo izločanje odpadnih snovi iz mišic ter pomagajo pri regeneraciji poškodb in rehabilitaciji. Uporabljamo jo pri zakasneli mišični bolečini ali »musklfibru«, mišičnih zakrčninah »vozli«, utrujenih mišicah, bolečinah v mišicah, kot preventivo pred poškodbami.

Ortopedska masaža je sestavljena iz različnih terapevtskih pristopov in odpravlja vzroke za zdravstvene težave. Zajema obsežen spekter manualnih tehnik in daje hitre in efektivne rezultate. Sloni na osnovnih principih fiziologije, nevrologije in biomehanike organizma. Cilj terapije je sprememba strukture tkiv in povrnitev optimalne funkcionalnosti dela telesa. Uporabljamo jo pri akutni ali kronični bolečini, degenerativnih spremembah sklepov, hernijah, stenozah,  išiasu, lumbalgiji, mišičnih zakrčninah »vozlih«.   

FIZIOOSKRBA.SI
Scroll to Top