manualna terapija

Specialne tehnike

Fiziooskrba.si - manualna terapija

Trigger point masaža mišično prožilnih točk, prečna frikcija in sklepna mobilizacija so specialne manualne tehnike, ki so zelo učinkovite. Uporabljamo jih posamezno ali v kombinaciji z aparaturami, kar še poveča učinkovitost rehabilitacije.

Uporaba: MASAŽA MIŠIČNO PROŽILNIH TOČK za bolečine, mišične vozle, napetost v mišicah, zmanjšano gibljivost, mišično oslabelost in moteno koordinacijo mišic. PREČNA FRIKCIJA za akutne bolečine, natrganine v mišicah, degenerativne spremembe kit (tendinoze), strukturne spremembe v tkivih (adhezije), zmanjšano gibljivost sklepov. SKLEPNA MOBILIZACIJA za bolečine, moteno funkcijo sklepa zaradi omejene gibljivosti – hipomobilnosti sklepa, napredovana mišično kostna obolenja, kadar mišice, vezi in sklepne ovojnice ki obdajajo sklep omejujejo gibljivost sklepa.

Trigger point masaža mišično prožilnih je zelo učinkovita manualna tehnika, ki daje hitre rezultate. Z njo odpravljamo tako imenovane vozle v mišicah, da se mišica lažje sprosti. Mišično prožilne točke nastanejo zaradi akutne ali kronične preobremenitve mišice, prevelikega raztega mišice, direktnega udarca v mišico, pomanjkanja hranil v mišici in zaradi psiholoških dejavnikov. Uporabljamo štiri manualne tehnike za odpravljanje triger točk in sicer sprostitev s pritiskom, odmikanje mišic od sosednjih tkiv, razteg fascij in razteg okrog triger točke.

Prečna frikcija je specialna masažna tehnika, ki jo izvajamo lokalno na mehkih tkivih za zmanjševanje bolečine, pospešitev celjenja mišic, kit, vezi in odpravljanje nezaželenih strukturnih sprememb v tkivih. Tehniko izvajamo lokalno na prizadetem tkivu in je v kombinaciji z drugimi fizioterapevtskimi metodami zelo učinkovita zaradi bolj kvalitetnega celjenja tkiv. Tehniko pogosto uporabimo pri poškodbah na mišično kitnem prehodu in na mišičnih narastiščih. 

Sklepna mobilizacija je manualna tehnika s katero zmanjšujemo bolečino, povečujemo gibljivost in mišično zmogljivost za boljše delovanje gibalnega sistema. Spremembe v ravnovesju živčnega, mišičnega in kostnega sistema lahko privedejo do omejitev gibljivosti v sklepih, spremenijo delovanje živčnega sistema ali povzročijo motnje pretoka krvi in limfe. Sklepno mobilizacijo uporabljamo pri okvarah sklepov, pri katerih je zmanjšano ali omejeno gibanje, s kasnejšim bolečim pasivnim ali aktivnim gibanjem določenega telesnega segmenta. Naš cilj je ponovno vzpostaviti pravilno gibanje z normalnim obsegom giba in s tem vzpostaviti funkcionalnost sklepa.

FIZIOOSKRBA.SI
Scroll to Top